Cum alegi sistemul de supraveghere video potrivit pentru acasa?
calendar_month 01 Sep 2014, 00:00
Piata sistemelor de supraveghere este in plina schimbare. Aparitia unor sisteme mai sofisticate precum camerele de supraveghere IP, modernizarea constanta a vechilor modele analogice si ieftinirea acestui segment de piata au facut supravegherea locuintei mai accesibila ca oricand.

Camerele video si sistemele de supraveghere din locuinta servesc diferite scopuri in functie de proprietari, ele pot fi utilizate pentru a descuraja infractiunile sau pot avea ca scop monitorizarea celor mici, a animalelor de companie, a persoanei angajate pentru curatenie sau a unei rude mai in varsta. Criteriile de selectie pentru cele mai bune sisteme de supraveghere sunt diferite pentru fiecare client in parte in functie de buget si modul in care acesta va fi folosit.

Tipuri de supraveghere video pentru locuinte

Persoanele care isi instaleaza pentru prima data sisteme de supraveghere in locuinta se pot simti usor coplesite de numarul de optiuni existente pe piata. Diferenta dintre sistemele analog si sistemele digitale, dintre camere fixe, mobile, cu fir sau wireless, dome sau camere spion, toate aceste detalii trebuie cantarite atent pentru a realiza sistemul ideal pentru fiecare situatie. Pe de alta parte, multi cumparatori sunt tentati sa cumpere sisteme mai complicate decat ar avea nevoie dupa cum arata statisticile unor site-uri precum www.SKUT.ro click aici, iar acesta situatie apare tot din lipsa de informare.

Persoanele interesate de sisteme de supraveghere trebuie sa inteleaga faptul ca, spre exemplu camerele video analog pentru supraveghere nu sunt nici pe departe pe atat de invechite precum ar crede un cumparator neavizat. Dimpotriva, tehnologia sistemelor de supraveghere analog reuseste inca sa tina pasul cu camerele IP si tehnologiile mai moderne multumita unor producatori care continua sa investeasca in dezvoltarea acestor tipuri de sisteme.

Pentru supravegherea locuintei nu este nevoie de camere cu o rezolutie de top si nici nu este nevoie de un numar ridicol de camere. Pentru a face cea mai buna alegere clientul nu trebuie sa faca comparatia intre fiecare produs cumparat in parte ci comparatia intre pretul total al fiecarui sistem. Spre exemplu, o camera video statica este mai ieftina decat o camera video de tip speed dome, insa pe de alta parte camera speed dome poate inlocui in cele mai multe situatii cateva camere fixe care ar avea un pret cumulat mai mare decat o singura unitate de tip PTZ (pan/tilt/zoom).

In functie de tipul de locuinta (apartament sau casa cu teren), clientii trebuie sa ia in considerare unul sau doua tipuri de supraveghere:

Supraveghere video interioara - Sistemele de supraveghere interioara sunt mult mai usor de montant si de intretinut, camerele sunt in general usor mai ieftine decat cele pentru exterior si produc o imagine de calitate superioara nefiind afectate de factori precum starea vremii. Camerele video de interior sunt excelente pentru monitorizarea bebelusilor, a angajatilor pentru curatenie, a dadacei, a animalelor de companie sau chiar a partenerului desi in astfel de cazuri se recomanda camere ascunse.

Supraveghere video exterioara - Pentru casele cu teren supravegherea video exterioara este prima linie de aparare impotriva talharilor. Statisticile arata ca hotii sunt mult mai tentati de astfel de proprietati datorita usurintei de acces pe geamurile de la parter. Pentru exterior se recomanda achizitionarea de camere video cat mai evidente care descurajeaza din prima orice infractiune. Camerele de exterior sunt in general mai voluminoase datorita constructiei mai rezistente si nevoii de a adauga o cutie de protectie care sa protejeze de precipitatii, unele camere de exterior au chiar stergatoare pentru lentile. Pentru un sistem cat mai putin costisitor camerele exterioare se pot concentra pe o singura zona, spre exemplu poarta, in mod special daca proprietatea este ferita pe laturi si din spate de existenta altor case.



Alte criterii importante de selectie se leaga de particularitatile fiecarui produs in parte.

1. Camere wireless vs camere cu fir. Camerele wireless sunt fara indoiala mai comode si preferate pentru instalarea in locuinte datorita faptului ca in lipsa firelor acestea pot fi plasate fara restrictie, inclusiv in pozitii specifice. Pentru ca nu este nevoie de fire la camerele wireless, acestea pot fi instalate direct de cumparator, fara a apela la specialisti.

2. Camere analog vs camere IP. Camerele analog sunt solutia mai ieftina la prima vedere insa acestea sunt limitate de factori precum DVR-ul catre care se transmit imaginile. Pe de alta parte, camerele video IP pot fi setate simplu pentru a transmite direct prin internet pe laptop, telefon mobil sau tableta. Asta inseamna ca proprietarii care aleg sa cumpere camere video IP pentru locuinte pot monitoriza locuinta chiar si atunci cand se afla la birou sau in vacanta. Daca se opteaza totusi pentru camere analog se recomanda un DVR cu 4 canale. In functie de numarul de camere sau zone care se doresc supravegheate poate fi nevoie chiar si de un DVR cu 8 canale. In general, sistemele analog sunt recomandate proprietarilor de afaceri si spatiilor publice sau comerciale mai degraba decat locuintelor.

3. Camere alb/negru vs camere color. Utilitatea camerelor color pentru supraveghere este un subiect delicat de discutie. In principal, pentru supravegherea pe motive pur legate de securitatea locuintei o camera alb negru este mai mult decat suficienta in conditiile in care rezolutia este una potrivita pentru recunoasterea fetei unei persoane in cazul in care se comite o infractiune. Camerele video pentru locuinte trebuie sa fie dotate inclusiv cu tehnologie LED infrarosu pentru a putea inregistra si in conditii slabe de lumina sau pe timp de noapte.

4. Camere ascunse vs camere normale. Poate cea mai importanta decizie luata de proprietar este aceea legata de cat de discret sau vazibil se doreste a fi sistemul de supraveghere. Raspunsul la aceasta problema are din nou de a face cu motivul pentru care se instaleaza sistemul. Daca ideea este aceea de a monitoriza copiii, este bine daca acestia stiu ca sunt priviti. Pe de alta parte, daca se folosesc pentru siguranta, camerele de luat vederi asezate prea vizibil pot fi usor evitate de hotii cu experienta. Pentru casele cu teren, camerele video exterioare pot fi asezate la vedere drept avertisment, insa camerele video de interior se recomanda sa fie asezate intr-un mod cat mai subtil astfel incat sa nu poata fi evitate sau pacalite in cazul in care acestea sunt singurul sistem de securitate instalat.